Co to jest? Jak z tym żyć i nie zwariować?
środa Sierpień 23rd 2017

The thyroid diet revolution – książka o zaburzeniach tarczycy

Książka wspierająca pacjentów z chorobami tarczycy autorstwa Mary J. Shomon.  Już od początku wyjaśnione jest, że jest to głównie lektura przeznaczona głównie do osób cierpiących na choroby tarczycy i mający równocześnie problem ze wagą. To co mnie zaciekawiło to:

  • sukces = zmniejszenie wagi ciała jest możliwe dzięki budowaniu tkanki mięśniowej (mięśnie zużywają więcej energii niż tkanka tłuszczowa), detoksykacji systemu limfoidalnego oraz ruch (ale nie wyczerpujący),
  • system endokrynologiczny jest powiązany z systemem neurologicznym,
  • T3 i T4 pomagają dostarczyć tlen do komórek, są niezbędne do produkcji energii,
  • liczba 3 i 4 (T3 i T4) oznacza liczbę atomów jodu w molekule,
  • prawidłowa produkcja zawiera 80% T4 i 20% T3,
  • T4 jest hormonem magazynującym, T3 jest biologicznie aktywny, gdy organizm potrzebuje T3, zachodzi konwersja T4 do T3 (konwersja zachodzi w tarczycy, ale także w mózgu, wątrobie i innych organach i tkankach),
  • w USA szacuje się że co 5 mieszkaniec cierpi na zaburzenia tarczycy, najczęściej jest to Hashimoto (najczęstsza choroba autoimmunologiczna w USA),
  • pozyskiwana L-tyroksyna pochodzi z tkanek tarczycy świni,
  • około 15% zdiagnozowanych depresji to tak naprawdę niezdiagnozowana choroba tarczycy,
  • istnieją wykluczające się badania dotyczące wypływu długotrwałego leczenia L-tyroksyną na ryzyko wystąpienia osteoporozy,
  • przy leczeniu L-tyroksyną TSH powinien mieścić się w zakresie 1-2mIU/L, a fT3 i fT4 w wyższej połowie wartości referencyjnych,

 

Komentuj